Ontem foi o meu aniversário, mas desta vez não fiz bolo de anos. Como estamos na Páscoa, decidi fazer e distribuir uns deliciosos bolos de Folar com ovos azuis esverdeados!! Entre sobrinhos e afilhados (só me calharam rapazes até agora) e já que os ovos da Páscoa podem ser coloridos, esta cor foi escolhida em votação democrática e unânime.
As quantidades dão para 2 bolos grandes ou 4 mais pequenos.
Ingredientes: - 300g açucar; - 1 kg farinha; - 5 ovos; - 1 colher chá erva doce (opcional); - 1 colher de sopa rasa de canela; - 20 g fermento padeiro; - 100 g manteiga; - água morna; - 1 colher de café de sal; - gema de ovo para dourar; - Ovos para enfeitar (opcional); - Corante alimentar ou casca de cebola (para colorir ovos);
Cozer os ovos para enfeitar em água e sal. Quando água ferver, coloque um pouco de corante alimentar (próprio para o efeito e comestível) da cor pretendida. Caso não queira usar corante, utilize casca de cebola: os ovos vão ficar com uma tonalidade rosada. Numa taça grande coloque a farinha e faça um buraco no centro. Desfaça o fermento num pouco de água morna e coloque no centro, juntando um pouco de farinha.
Derreta a manteiga. Bata ligeiramente os 5 ovos inteiros.
Junte à farinha a manteiga derretida, os ovos batidos, o sal, açucar, canela e erva doce. Amasse bem até ficar com uma massa consistente e que se solta das paredes da taça. Acrescente um pouco mais de água morna, se necessário.
Forme uma bola com a massa e polvilhe em toda a volta com farinha. Tape a taça com um pano e deixe a massa descansar e levedar por, pelo menos, 3 horas em local seco.
A massa deve crescer entre o dobro ao triplo do tamanho original.
Aqueça o forno a 180.º C. Se o seu forno tiver ventoinha, pode usar e baixar a temperatura para 160.º-170.º C.
Divida a massa no número de bolos pretendidos (entre 2 a 4 bolos).
Forme bolas com a massa e espalme-as um pouco. Faça uma concavidade no centro da massa e coloque o ovo cozido. Com um pouco de massa, forme 2 tiras e coloque, em cruz, por cima do ovo.
Bata a gema de ovo com uma colher de sopa de água. Pincele os bolos.
Leve ao forno pré-aquecido entre 30 a 40 minutos.Como pode ver na foto lateral, apesar dos ovos terem sido cozidos com corante alimentar azul, por dentro continuam brancos e normais e podem ser comidos quaisquer ovos cozidos.
BOM APETITE E UMA EXCELENTE PÁSCOA!!
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Yesterday was my birthday, but this time did not do a birthday cake. As we are at Easter, I decided to make and distribute some delicious tradicional Easter cakes (called Folar) with greenish blue eggs! Among nephews and godchildren (boys only, so far) this color was chosen in democratic and unanimous vote.
Quantities can provide for 2 large or 4 smaller cakes.
Ingredients: - 300g sugar; - 1 kg flour; - 5 eggs; - 1 tsp fennel seeds (optional) - 1 tablespoon cinnamon; - 20 g yeast baker, - 100 g butter; - warm water; - 1 teaspoon salt; - egg yolk to brown; - eggs for garnish (optional) - food coloring or onion skin (coloring eggs);
Boil the eggs for garnish in salted water. When water boils, put a bit of food coloring of the desired color (fit for purpose and edible). If you do not want to use dye, put onion peel in water: the eggs will get a pinkish tone.
Boil the eggs for garnish in salted water. When water boils, put a bit of food coloring of the desired color (fit for purpose and edible). If you do not want to use dye, put onion peel in water: the eggs will get a pinkish tone.
In a large bowl place the flour and make a hole in the center. Mix the yeast in a little warm water and place in the center. Add a little flour. Melt the butter. Beat slightly the 5 eggs.
Add the melted butter, beaten eggs, salt, sugar and spices to flour. Knead well until it loosens from the bowl. Add a little warm water if necessary.
Add the melted butter, beaten eggs, salt, sugar and spices to flour. Knead well until it loosens from the bowl. Add a little warm water if necessary.
Form a ball with the dough and sprinkle on all sides with flour. Cover the bowl with a towel and let the dough rest and rise for at least 3 hours in a dry place.
The dough should grow between twice to three times the original size.
Heat oven to 180. º C. If your oven has a fan, can use and lower the temperature to 160. -170 º. º C.
Divide the dough into desired number of cakes (2 to 4 cakes).
Form balls with the dough and flatten them slightly. Make a concavity in the center of the dough and place the cooked egg. With a little dough, form two strips and place in cross above the egg.
Beat the egg yolk with a tablespoon of water. Brush the cakes. Bake 30 to 40 minutes.
The dough should grow between twice to three times the original size.
Heat oven to 180. º C. If your oven has a fan, can use and lower the temperature to 160. -170 º. º C.
Divide the dough into desired number of cakes (2 to 4 cakes).
Form balls with the dough and flatten them slightly. Make a concavity in the center of the dough and place the cooked egg. With a little dough, form two strips and place in cross above the egg.
Beat the egg yolk with a tablespoon of water. Brush the cakes. Bake 30 to 40 minutes.
Although the eggs were cooked with food coloring, they remain white and normal within and can be eaten like any boiled eggs.
BON APPETITE AND GREAT EASTER!
BON APPETITE AND GREAT EASTER!
ficou tão giro! vou fazer uns ovinhos destes em breve :)
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Wagner Silva
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